Cum au aparut dinozaurii pe Pamant: Cataclismul care a ajutat dezvoltarea acestor specii se poate repeta oricand in prezent:

25 2013 13:55
Cum au aparut dinozaurii pe Pamant: Cataclismul care a ajutat dezvoltarea acestor specii se poate repeta oricand in prezent:
Noile analize de datare a unor roci au confirmat faptul că uriaşele erupţii vulcanice din urmă cu 200 milioane de ani au provocat dispariţia subită a jumătate dintre speciile de pe Terra, facilitând astfel dezvoltarea şi dominaţia dinozaurilor.

sursa: mediafax.ro

Într-un studiu publicat joi, oamenii de ştiinţă afirmă că această extincţie masivă de la sfârşitul triasicului s-a produs în urmă cu 201.564.000 de ani, exact în momentul erupţiei unei serii de vulcani, care a bulversat climatul terestru, eliminând în atmosferă uriaşe cantităţi de dioxid de carbon (CO2).

Acea extincţie a deschis calea către progresul dinozaurilor, care au dominat planeta timp de 135 milioane de ani, înainte să dispară la rândul lor, în urmă cu circa 65 milioane de ani - o dispariţie atribuită prăbuşirii pe Terra a unui asteroid de mari dimensiuni, care a bulversat la rândul său climatul terestru.

Estimările precedente lăsau o marjă de 1 milion - 3 milioane de ani între momentul producerii acelor erupţii vulcanice şi marea extincţie de la sfârşitul triasicului. Noua datare a restrâns marja la 20.000 de ani, un interval de timp aproape insesizabil pe scara istoriei geologice a Terrei.Cauza exstincţiei speciilor din urmă cu 200 mil. ani.

CITESTE SI: A fost descoperit un nou dinozaur: "Acesta este probabil unul dintre cele mai ciudate exemplare descoperite vreodata"

Straturile de sedimente corespunzătoare perioadei de dinaintea erupţiilor conţin fosile din triasic. În schimb, fosilele lipsesc din straturile ce datează de după acele erupţii vulcanice, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista americană Science.

Potrivit autorilor studiului, acea perioadă ar putea oferi o paralelă istorică cu actuala încălzire rapidă a planetei provocată de emisiile de CO2, care ar putea fi fatală speciilor mai vulnerabile, incapabile să se adapteze cu rapiditate.

"Într-un anumit fel, extincţia de la sfârşitul triasicului prezintă similarităţi cu ceea ce trăim noi astăzi", afirmă Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, unul dintre autorii studiului.

"Analiza geologică a acelei perioade ar putea oferi informaţii despre impactul avut de dublarea, în scurt timp, a cantităţii de CO2 din atmosferă asupra temperaturilor de pe Glob şi a acidificării oceanelor, ca şi consecinţele asupra ecosistemului", a adăugat el.

Erupţiile vulcanice din acea perioadă s-au produs într-un interval de 600.000 de ani, pe parcursul căruia au existat patru vârfuri de intensitate şi în timpul căruia aproximativ 10,4 milioane de kilometri cubi de lavă au fost eliminaţi din interiorul planetei.

CITESTE SI: S-a descoperit veriga lipsa in evolutia speciei umane:

Cercetătorii au analizat eşantioane de bazalt - o rocă vulcanică - din Noua Scoţie (Canada), Maroc şi New York (Statele Unite).

În epoca în care s-au produs acele erupţii vulcanice uriaşe, pe Terra exista un singur supercontinent, Pangeea.