Alfred Hitchcock sarbatorit astazi in intreaga lume. Citeste tot despre cel mai mare regizor britanic

14 august 2012 13:53
Alfred Hitchcock sarbatorit astazi in intreaga lume. Citeste tot despre cel mai mare regizor britanic
Alfred Hitchock, considerat cel mai mare regizor britanic din istorie, ar fi implinit pe 13 august 113 ani. La 22 de ani de la moartea sa - 20 aprilie 1980 - acesta continua sa influenteze generatii intregi de cinefili, fascinati de stilul sau misterios si unic cu care a dominat cinematografia mondiala timp de 6 decenii.

"Norocul este totul. Marele meu noroc in viata a fost sa fiu o persoana fricoasa. Sunt fericit ca sunt un las pentru ca un erou nu poate face filme bune cand vine vorba de suspans" - Alfred Hitchcock

De la regizor de filme mute, Alfred Hitchcock si-a castigat stralucit titlul de inventator al genului horror modern. Revista MovieMaker l-a numit cel mai influent cineast din toate timpurile. Adorat de generatii de cinefili si apreciat de mestri ai cinematografiei pentru genialitatea sa, Alfred Hitchcock ramane cunoscut nu doar pentru filmele sale, ci si pentru controversele si obsesile sale.

Este bine cunoscuta pasiunea sa bolnavicioasa pentru actritele blonde ca Grace Kelly, Kim Novak, Doris Day, Eva Marie Saint si mai ales Tippi Hedren care l-a acuzat ca i-a distrus cariera, era celebru pentru glumele sale proaste pe care le facea mai ales actorilor si pentru glumele vulgare si de o oarecare cruzime pe seama celorlalti.

Melanie Griffith a povestit cu groaza ca, pe cand avea 5 ani, Hitchcock i-a daruit o papusa – intr-un mic sicriu –, ce semana leit cu mama actritei, Tippi Hedren. Se spune adesea ca blondele il infuriau si-l faceau sa-si piarda cumpatul sau ca nici nu o putea privi pe nevasta sa atunci cand aceasta a fost insarcinata sau ca nu se putea descurca deloc fara ajutorul acesteia in problemele cotidiene. Insa Alfred Hitchcock ne-a invatat deja prin filmele sale ca la un moment dat toata lumea o ia putin razna.

Alfred Hitchcock, supranumit Maestrul Suspansului, s-a nascut pe 13 august 1899 in Leytonstone, Londra, in Marea Britanie, intr-o familie catolica cu viziuni religioase foarte stricte. Pasiunea sa pentru film a inceput in adolescenta, iar in 1920 a facut primii pasi catre o cariera stralucita. Acesta a inceput prin a fi designer de decoruri la filmul "Always tell your wife", unde a cunoscut-o pe viitoarea sotie, Alma Reville. Pentru ca regizorul filmului s-a imbolnavit si nu a mai putut continua, Hitchock a preluat carma filmarilor, regizand o parte din scene.

In 1925, a regizat primul sau film in intregime, "The Pleasure Garden", o co-productie britanica-germana, care a fost foarte populara in acea vreme. Anul urmator, in 1926, Hitchock realiza unul dintre filmele sale de succes, The Lodger, si se casatorea cu Alma Reville, cu care a avut un copil, Patricia Hitchcock.

Dupa filme ca "The Lady Vanishes" (1938) sau Jamaica Inn (1939), care l-au facut cunoscut si in afara Marii Britanii, producatorul american David O. Selznick a luat legatura cu Hitchock pentru un proiect cinematografic care a devenit un real succes, Rebecca (1940), adaptarea romanului scris de Daphne du Maurier.
 

sursa: procinema.ro