Nicolaus Copernic, astronomul care a contrazis pentru prima data teoria geocentrismului  VIDEO

19 februarie 2013 14:29
Nicolaus Copernic, astronomul care a contrazis pentru prima data teoria geocentrismului  VIDEO
Pe 19 februarie se împlinesc 540 de ani de la naşterea lui NICOLAUS COPERNIC, astronomul care a dezvoltat teoria heliocentrică.

În astronomie, heliocentrismul este teoria potrivit căreia Soarele se află în centrul sistemului solar, şi nu Pământul, aşa cum arăta geocentrismul. Deşi primul care a sugerat că Terra se roteşte în jurul Soarelui a fost grecul Aristarh din Samos, modelul matematic complet a fost elaborat de NICOLAUS COPERNIC.

În secolul al XVI-lea, preotul, matematicianul şi astronomul NICOLAUS COPERNIC a prezentat lucrarea „De revolutionibus” prin intermediul căreia muta heliocentrismul din zona speculaţiei filozofice în cea a astronomiei geometrice predictive.

NICOLAUS COPERNIC a început să scrie la această carte în 1506 şi a terminat-o în 1530, însă a publicat-o abia în anul morţii sale – 1543.

„De revolutionibus” îi era dedicată Papei Paul al III-lea şi avea o prefaţă scrisă de teologul german Andreas Osiander, care arăta că sistemul este un dispozitiv pur matematic.

După moartea lui NICOLAUS COPERNIC, puţini au fost cei care au adoptat modelul heliocentric, printre ei numărându-se Galileo Galilei şi Johannes Kepler. În 1588, astronomul danez Tycho Brache a emis o teorie de compromis, spunând că Pământul rămâne nemişcat, în timp ce restul planetelor se mişcă în jurul Soarelui, iar acesta la rândul său se mişcă în jurul Pământului.

În 1633, după ce Biserica Catolică a respins oficial teoria lui NICOLAUS COPERNIC, doar câţiva filosofi mai acceptau, în ascuns, ideea lui NICOLAUS COPERNIC. La sfârşitul secolului al XVII-lea, după apariţia operelor lui Isaac Newton cu privire la mecanica cerească, teoria lui NICOLAUS COPERNIC a fost acceptată de majoritatea gânditorilor europeni. Teoria lui NICOLAUS COPERNIC a fost parţial demontată în 1920, când Edwin Hubble a dovedit că Soarele nu este în centrul universului, ci face parte dintr-o galaxie, Calea Lactee.

sursa: mediafax.ro