Yuri Gagarin, primul om care s-a aventurat dincolo de "ultima frontiera", in spatiul cosmic

4 septembrie 2012 12:07
Yuri Gagarin, primul om care s-a aventurat dincolo de ultima frontiera , in spatiul cosmic
Oamenii au ajuns pe Luna, au trimis roboti pe Marte, iar acum planuiesc prima misiune umana pe Planeta Rosie. Insa nimic din acestea nu ar fi fost posibil fara reusita remarcabila a primului om care s-a aventurat in spatiu acum 51 de ani, Yuri Gagarin.

Yuri Alekseievici Gagarin s-a nascut pe 9 martie 1934, intr-o ferma colectiva de langa Moscova.

Desi provenea dintr-o familie modesta, tatal sau fiind pilot, Yuri a absolvit printre primii Academia Sovietica a Fortelor Aeriene in anul 1957.

A devenit pilot militar, iar doi ani mai tarziu a fost ales pentru antrenamente speciale, facand parte dintre primii cosmonauti ai URSS.

Desi a devenit celebru, fiind primul om care a ajuns in spatiu, Gagarin a zburat intr-o singura misiune spatiala, devenind apoi pilot de lupta si instructor aviatic, meserie care i-a adus si tragicul sfarsit.

Nava cu care Gagarin a facut prima incursiune a unui om in spatiul cosmic se numea Vostok 1, fiind prima dintr-o serie de misiuni care au purtat acest nume.

Pe data de 12 aprilie 1961, Gagarin a ajuns in spatiu, la aproximativ 327 km altitudine. Zborul a durat 108 minute, iar viteza de deplasare a navetei sale a fost de 27.400 km/h.

Dupa ce a reintrat in atmosfera, Gagarin s-a parasutat, cand se afla la o altitudine de 7 kilometri, pentru ca nu ar fi supravietuit impactului foarte dur cu care a aterizat capsula sa spatiala.

El a demonstrat ca omul poate supravetui conditiilor dificile ale decolarii si aterizarii unei navete, dar si lipsei gravitatiei.

La numai o luna de la reusita lui Gagarin, astronautului american Alan Shepard a ajuns la randul sau in spatiu, la bordul navetei Mercury.

Dupa succesul misiunii sale istorice, Gagarin a devenit o adevarata legenda vie, fiind folosit de URSS pentru propaganda misiunilor sale spatiale.

El a calatorit in intrega lume, ca sa vorbeasca despre primul zbor al unui om in spatiu, iar in anul 1962 a inceput sa lucreze la realizarea unei navete spatiale reutilizabile.

Desi a primit gradul de Colonel in anul 1963, oficialii sovietici au incercat sa-l tina departe de ale zboruri, de teama sa nu-si piarda eroul national intr-un accident. Suparat ca i se refuza alte misiuni in spatiu, Gagarin s-a reprofilat, devenind pilot de lupta.

Citeste articolul integral pe stirileprotv.ro