In 2013 vom asista la un fenomen "unic in viata": Pentru cateva momente pe cer isi vor face aparitia doua Luni:

5 februarie 2013 09:00
In 2013 vom asista la un fenomen  unic in viata : Pentru cateva momente pe cer isi vor face aparitia doua Luni:
Putem spune ca in 2013, Pamantul va avea pentru o scurta perioada de timp 2 Luni pe cer. Si asta dupa ce doi astronomi din Rusia au descoperit ca o cometa uriasa va trece pe langa Terra.

Fenomentul extrem de rar, considerat chiar "unic intr-o viata de om", scrie The Independent, va fi vizibil de pe Terra, iar lumina pe care cometa o va produce "va fi mai stralucitoare chiar si decat cea a satelitului natural al Pamantului."

Asteroidul DA14 va trece pe lângă Pământ peste numai două săptămâni (15 februarie), acesta fiind unul dintre cele mai aşteptate evenimente astronomice ale anului

In acest moment, cometa care va trece pe langa noi in 2013 este doar un obiect indepartat, vizibil doar cu aparatura de ultima generatie. Asa a fost observata de catre doi astronomi rusi, Vitali Nevski si Artyom Novichonok, la Observatorul Kislovodsk in data de 20 septembrie, care au denumit-o "Cometa Ison", dupa numele telescopului folosit pentru a o identifica.

Citeste: Tehnologia care poate schimba modul în care VEDEM lumea:

The Independent noteaza: "Comenta este foarte intunecata, mai inchisa la culoare decat asfaltul, are gheata sub suprafata prafuita si are o suprafata de cateva zeci de mile. Gravitatia acesteia este atat de mica, incat daca ai sari de pe ea, ai putea ajunge la 20 de mile inaltime si ai cobori intr-o saptamana inapoi pe suprafata."

NASA se pregateste sa captureze un asteroid gigant in apropiere de Pamant

Conform estimarilor realizate de cercetatorii rusi, Cometa Ison va fi vizibilia pe Pamant cu ajutorul telescoapelor mici undeva pe la sfarsitul verii, pentru ca prin octombrie sa treaca pe langa Marte.

Citeste: A fost rezolvata o crima veche de 3000 de ani. Faraonul Ramses a fost ucis de catre sotii in harem

In luna noiembrie, Cometa va fi vizibila cu ajutorul ochiului liber intr-un adevarat spectacol de lumina si culoare, datorita cozii de praf ce va reflecta lumina soarelui.

Sursa citata noteaza ca in 2013, Cometa Ison nu va fi singurul obiect care va trece foarte aproape de pamant. O alta cometa, 2014 L4 (PanSTARRS), descoperita anul trecut, va aparea pe cerul nostru undeva prin martie sau aprilie.

Specialistii sustin ca ar putea fi singura ocazie pentru noi sa vedem Cometa Ison, care, foarte probabil, nu va mai trece niciodata pe langa Pamant.

sursa: stirileprotv.ro