Rusia isi construieste super-baza pentru a putea explora spatiul: Uite cum va arata proiectul

15 ianuarie 2013 09:35
Rusia isi construieste super-baza pentru a putea explora spatiul: Uite cum va arata proiectul
Rusia va aloca până în anul 2020 peste 50 de miliarde de euro pentru programul ei spaţial, care prevede înlocuirea capsulelor Soyuz şi explorarea "aprofundată" a Lunii.

Programul de dezvoltare a sectorului spaţial, alcătuit până în 2020, publicat pe site-ului Roskosmos, prevede "punerea în funcţiune a sistemelor Angara-A5", care vor înlocui capsulele Soyuz, la un cost de 2.100 de miliarde de ruble (52,5 miliarde euro).

Concepute în anii 1960, capsulele Soyuz sunt utilizate pentru a transporta astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în vara anului 2011, Rusia a rămas singura ţară care poate deocamdată să transporte astronauţi pe ISS.

Intrarea în serviciu a unui vehicul spaţial american capabil să transporte astronauţi la bordul ISS este prevăzută a avea loc cel mai devreme în 2015.

Programul spaţial rusesc prevede şi o explorare "aprofundată" a Lunii, prin trimiterea unor sonde care vor analiza scoarţa acesteia. Savaţii ruşi doresc, totodată, "să creeze un sistem de transport capabil să asigure zboruri spre Lună eu echipaj uman la bord".

Numărul sateliţilor va creşte la 113 până în anul 2020, comparativ cu cei 90 care există în prezent.

Sectorul spaţial rusesc, zguduit de scandaluri de corupţie, a cunoscut o serie de eşecuri în ultimii ani.

Rusia a eşuat în tentativa de a plasa pe orbită aproximativ 10 sateliţi şi a pierdut sonda marţiană Phobos-Grunt, lansată în noiembrie 2011, o misiune care ar fi trebuit să marcheze revenirea acestei ţări în domeniul misiunilor de explorare interplanetară.

sursa: mediafax.ro