Olandezii au inventat o masina care citeste gandurile: Uite cat de precis a fost primul test:

26 septembrie 2013 15:25
Olandezii au inventat o masina care citeste gandurile: Uite cat de precis a fost primul test:
Cercetatorii ar putea reusi in curand sa ne citeasca gandurile, datorita unui computer care le va permite sa afle la ce anume ne uitam.

sursa: stirileprotv.ro

O echipa de savanti de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a folosit un soft de recunoaste a imaginilor si formelor si un algoritm special.

Astfel, ei au putut sa observe modificarile care apar in creierul unei persoane, in functie de imaginile pe care le vede.

Ei au fost pusi sa vada diferite litere, in timp ce creierul lor era cercetat la RMN. Specialistii au identificat corect momentul in care acestia se uitau la anumite litere, scrie Daily Mail.

Tehnologia RMN a fost folosita pentru a observa zone foarte mici din lobul occipital, numite voxeli. Acesti voxeli reactioneaza la stimuli vizuali, procesand informatiile primite de retina.

Creierul se comporta diferit atunci cand persoana vedea una din literele B, R, A, I, N sau S. Modificarile din creier erau analizate de algoritmul special, care le transforma in pixeli, facand astfel posibila reconstruirea imaginii.

Desi modelul este conceput pentru litere, el poate fi folosit si in cazul altor imagini.

Marcel Van Gerven, coordonatorul studiului, recunoaste insa ca este cale lunga pana cand vom putea citi cu adevarat gandurile oamenilor si pana cand vom intelege cum functioneaza creierul uman atunci cand proceseaza imaginile.

Daca savantii vor descoperi ca stimuli vizuali externi produc in creier aceeasi reactie ca si imaginatia, atunci intr-adevar telepatia va fi posibila, crede Van Gerven.